Cum ne protejam impotriva cancerului?

In ciuda depistarii sale uneori tarzii si abrupte, cancerul se instaleaza deloc

intamplator.Stim cu totii astazi ca deciziile referitoare la alimentatie si expunerile la substantele toxice produc grave tulburari ritmurilor naturale desfasurate in celulele noastre si respectiv in intreg organismul nostru.

Astfel, strategia de a evita supraexpunerea la anumite produse chimice, produse derivate, ciuperci, metale grele, pesticide, tulburari hormonale si produse petroliere, poate fi de un real folos in prelungirea calitatii vietii. In aceasta directie, nutritionistii americani au publicat in luna iunie 2014, cateva linii directoare, usor de urmat, pentru prevenirea cancerului. Aceste sfaturi prind bine oricarei persoane aflate in cautarea unei modalitati sigure de prevenire a cancerului, cat si celor aflati deja in lupta cu aceasta boala.

Prima recomandare se refera la evitarea produselor lactate. Medicii spun ca un consum zilnic de 35 grame de proteine din lapte ridica riscul de cancer de prostata cu 32 la suta, in timp ce doua pahare de lapte consumat pe zi creste riscul de a dobandi aceeasi boala cu 60 la suta.

Consumul de lapte este atat de incriminat din cauza hormonilor de crestere pe care se bazeaza productia acestui aliment in zilele noastre. Hormonul de crestere bovin recombinat, o varianta a ingineriei genetice la hormonul de crestere natural produs de vaci, stimuleaza productia de lapte distrugand insa calitatea acestuia.

Se recomanda deasemenea evitarea alcoolului.

Un singur pahar de alcool consumat saptamanal creste riscul de cancer faringian, laringian sau al gurii cu 24 la suta. Doaua sau trei pahare pe zi conduc la un risc sporit de instalare al cancerului colorectal cu 21 la suta.

Specialistii americani spun ca vinovati nu se fac numai aditivii alimentari folositi ci chiar alcoolul in sine, consumat sub orice forma. Alcoolul este in fond o micotoxina, produs secundar toxic al drojdiei. Influenta acestei ciuperci asupra frecventei cazurilor de cancer este pe larg explicata de medicina moderna.

Evitati consumul de carne rosie si derivate din carne

Incidenta cancerului colorectal creste si in cazul consumului zilnic a 50 de grame de carne rosie sau prelucrata cu 21 la suta. Riscul se ridica la 28 la suta atunci cand sunt consumate 120 de grame pe zi.

Carnea procesata cat si cea proaspata oferita in magazine pentru consum, si mezelurile, contin nitriti de sodiu si nitrati, substante dovedite a conduce la cresterea celulelor canceroase din organism.

Trebuie evitata atat carnea la gratar cat si cea fiarta sau prajita.

Medicii spun ca aminele heterociclice care se formeaza in muschii scheletici preparati termic sunt asociate cu cancerul de colon, cel pancreatic sau cel rectal. Aceste amine heterociclice se formeaza in carne atunci cand aceasta este gatita un timp lung sau la temperaturi inalte. Aceste substante cancerigene perturba sinteza ADN, inducand boala in sistemul digestiv.

Trebuie incurajat consumul zilnic de verdeturi, carotenoide, soia organic, turmeric

Specialistii sustin ca dietele bazate pe plante cu frunze verzi reduce riscul de cancer, inclusiv cel colorectal, pulmonar sau cel de stomac. Din aceasta categorie fac parte brocoli, varza si salata.

Femeile pot reduce riscul de cancer la san prin consumul de legume bogate in carotenoide cum ar fi morcovul si cartofii dulci. Acelasi efect benefic il are si soia organic, gasita in edamame, tempeh sau tofu organic. Un consum de numai 11,3 grame de proteina de soia consumate pe zi in timpul adolescentei reduce riscul de cancer mamar in perioada pre-menopauza cu 43 la suta.

Usturoiul, rosiile si ceapa au si ele un efect sesizabil asupra cancerului gastric, in timp ce ceaiul verde, strugurii, turmericul si alte plante, au efect de prevenire a cancerului in general.

Autorul studiului, Neal Barnard, presedintele al Colegiului Medicilor si profesor universitar la Facultatea de Medicina George Washington, recomanda construirea unei diete zilnice in jurul fructelor, legumelor si leguminoaselor.

 


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează