Operaţiile psihice - terapie sau şarlatanie

Poate un om pătrunde într-un alt corp uman şi extirpa acolo tumori sau alte excrescenţe

nesănătoase fără a produce înainte o incizie sau să lase în urmă o cicatrice? De fapt, acesta este în fond ceea ce vracii susţin că fac în timpul unei operaţii psihice. Sunt nenumăraţi tămăduitori care practică acest gen de vindecare pe tot cuprinsul pământului, dar sunt mai des întâlniţi în Filipine. Un procent semnificativ din populaţia lumii consideră însă acest gen de "operaţii" drept doar un truc, posibil datorită calităţilor de prestigitator al terapeutului.

"Când faci acest lucru pe post de spectacol de magie, n-am nimic împotrivă, este divertisment", declară Joe Schwarcz, profesor de chimie la Universitatea McGill din Canada. "Dar când te prefaci că o faci pe bune, asta-i altă poveste", a continuat domina sa.
Profesorul Schwarcz spune că mai mulţi vraci terapeuţi i-au mărturisit faptul că folosesc bucăţi de carne de pui, crudă, pentru a genera iluzia că scot din corpul unui om tumori. În rest, vindecarea se bazează pe efectul placebo.


Nenumărate astfel de operaţii au fost filmate de-a lungul timpului, încercând să se afle astfel secretul mişcărilor ritualice deţinut de terapeuţii filipinezi. Un magician modern, James Randi, sceptic cu privire la aceste operaţii, a încercat să le demitizeze prin apariţia sa într-un show televizat, unde a reprodus modul de operare al acestor vraci. În ciuda aptitudinilor sale de magician, prestaţia lui James Randi nu s-a ridicat la acelaşi nivel. Chiar dacă rezultatul asupra pacientului ar fi fost acelaşi, cu toate că mă îndoiesc, acesta şi-a acoperit mişcările în modul specific magicienilor de circ, pe când vracii filipeni fac toate operaţiile la vedere.

Investigaţiile asupra acestor metode de tratament au continuat. Un alt pasionat al descoperirii adevărului, profesorul doctor Philip Singer de la Universitatea din Oakland, Statele Unite, în colaborare cu alţi experţi au studiat câteva operaţii făcute de chirurgul psihic Philip Malicdan de Baguio, o persoană instruită la Universitatea din Filipine şi absolventă a Seminarului luteran din Bufalo.

Malicdan declară că a dobândit aceste puteri supranaturale în urma unui post prelungit pe când se afla într-o peşteră. Atunci o voce s-a auzit din senin, spunându-i : "Du-te în pace, cu bucurie, şi ajută pe cei bolnavi, iar eu te voi ajuta în tot ce faci."

Vraciul a făcut o serie de opt operaţii, într-un laborator al Universităţi Oakland, asistat de către profesorul Singer, un magician cunoscut pe nume Max Maven, un expert în audio-vizual, Tom Peterson şi un anatomo-patolog Alexander Ullmann.

După operaţii, doctorul Ullmann a examinat resturile extrase din pacienţi, ele dovedindu-se a fi resturi de organe umane şi animale, vechi de câteva luni şi păstrate în condiţii deloc sterile. În plus, sângele scurs pe trupurile bolnavilor nu a corespuns deloc cu cel al pacienţilor.

Şi totuşi, rezultate privind starea de sănătate a subiecţilor s-au înregistrat. 

Un shaman practicant al acestei terapii când a fost întrebat cum face acest gen de operaţii, a răspuns: "Dacă mă întrebaţi despre acest lucru, nu ştiu, pentru că am fost mereu inconştient în momentele acelea. Ştiu să vă povestesc doar de atunci de când spiritul care mă ajută, pleacă".

O explicatie care cu siguranţă nu-l satisface decât pe shaman, cercetătorii urmând să se mulţumească cu viitoarele ipoteze pe care singuri le vor emite. Astăzi acuza de şarlatanie nu mai planează în totalitate deasupra tuturor operatiilor de acest fel. Adevărat că nici cazurile rezolvate nu-i lasă. Bine măcar că se recunoaşte deocamdată puterea efectului placebo.

 Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează