Cinci beneficii misterioase ale FUMATULUI

Nu este nici o greşeală în titlul articolului. Am trăit s-o aud şi pe asta. Fumatul are se pare

şi unele beneficii asupra sănătăţii. E adevărat că peste tot vedem şi auzim numai de lucrurile rele pe care acest viciu le generează.

Dacă fumătorii ar putea evita cancerul, bolile de inimă, emfizemul pulmonar, ei ar fi protejaţi din motive inexplicabile, spun oamenii de ştiinţă, de câteva boli.

Chiar dacă fumatul îndelungat este o cale sigură spre o moarte timpurie, vă enumăr mai jos câteva posibile beneficii, conform revistei livescience. Respiraţi adânc şi citiţi mai departe.

1. Reduce riscul de intervenţie chirurgicală la genunchi

Dacă tot dau bani pe ţigări, fumătorii pot cel puţin spune că economisesc atunci când vine vorba de operaţiile de înlocuire ale rotulei. Un studiu făcut de Universitatea din Adelaide, Australia, apărut în revista Artrită şi Reumatism din iulie a.c., spune acest lucru. Aparent inexplicabilă, cauza se pare că stă în nicotină. Aceasta ajută la prevenirea deteriorării cartilajelor, făcând fumatul util în profilaxia osteoporozei.

2. Reduce riscul de boală Parkinson

Paradoxal, studiile au identificat o relaţie inversă între fumat şi boala Parkinson. Fumătorii sunt oarecum protejaţi împotriva acestei boli, şi asta nu pentru că aceştia mor mai devreme din alte cauze.

Cel mai credibil studiu a fost publicat în 2010, în numărul din martie al revistei Neurology. Motivul fenomenului nu a fost depistat. Cercetătorii de la Harvard au furnizat primele dovezi convingătoare că fumătorii sunt mai puţin probabil să dezvolte Parkinson în martie 2007, în aceeaşi publicatie. Ei au mai constatat că efectul protector dispare după renunţarea la fumat. De ce, nici ei nu au aflat.


Efectul usturoiului asupra cancerului pulmonar (citeşte articolul)

Berea este benefică pentru inimă (citeşte articolul)

Ne ajută ţigareta electronicăsă ne lăsăm de fumat? (citeşte articolul)


3. Reduce riscul de obezitate

Fumatul şi în special nicotina din tutun este un inhibator al apetitului, lucru cunoscut chiar de către civilizaţiile precolumbiene. Companiile producătoare de tutun au început prin anii 1920 să promoveze această idee în rândul femeilor care doreau să fie mai slabe.

Un studiu publicat în 2011, în iulie, în revista Fiziology&Behavior, atestă creşterea inevitabilă în greutate în momentul renunţării la fumat. Relaţia dintre fumat şi controlul greutăţii este complexă. Nicotina acţionează asupra hipotalamusului, sau cel puţin aşa s-a demosntrat într-un studiu făcut în 10 iunie 2011 pe şoareci şi publicat în revista Science. În plus, fumatul declanşează modificări de comportament care determină persoanele să mănânce mai puţin, asta fără să mai vorbim de gustul alterat al mâncării.

Nici un doctor respectabil nu ar recomanda fumatul pentru a controla greutatea având în vedere toxicitatatea ţigărilor, însă fenomenul este un fapt real.

 

Mall Bio

 

4. Reduce riscul de deces în urma unor atacuri de cord

Asta pare complet misterioasă. Comparativ cu nefumătorii, fumătorii care au avut atacuri de cord par a avea rate mai mici de mortalitate şi răspunsuri mai favorabile la două tipuri de tratament folosite pentru eliminarea plăcilor de aterom: terapia fibrinolitică, care este de fapt medicaţie şi angioplastia, tehnica de introducere a Stenturilor.

Este totuşi o capcană. Fumatul permite depunerea de grăsimi pe artere, generând infarcturi cu aproximativ 10 ani mai devreme indivizilor fumători. Deci mai tineri, cu mai multe şanse. Un studiu publicat în 2005, în  numărul din august al American Heart Journal, spune că vârsta nu este suficientă pentru a explica diferenţele dintre ratele de supravieţuire. Ba mai mult vorbeşte chiar de "paradoxul fumătorului care este viu şi bine merci" Alte teorii nu au fost enunţate.

5. Ajută clopidogrel-ul în acţiunea sa

Clopidogrel este un medicament folosit pentru a inhiba formarea cheagurilor de sânge pentru pacienţii care suferă de boli coronariene şi circulatorii, boli care conduc la accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord. Ei bine, fumatul ajută clopidogrel să-şi facă treaba mai bine.

Un studiu realizat de cercetătorii coreeni în 2010 şi publicat în numărul din octombrie al revistei Tromb Research se bazează pe munca unor oameni de ştiinţă de la Harvard care în 2009 demonstraseră beneficiile fumatului a cel puţin 10 ţigări pe zi. Se pare că ceva din fumul de ţigare activează anumite proteine numite citocromi, care transformă clopidogrelul într-o stare mult mai activă.

Din nou, nici un doctor respectabil nu va putea încuraja pacienţii să începă să se apuce de fumat pentru a potenţa acest medicament.

Nu este o pledoarie pentru fumat, dar toate acestea arată că tutunul faţă de alte plante toxice ar putea conţine anumite substanţe chimice cu valoare terapeutică reală.


Avizare Energetica

Comentarii   

 
+4 #3 Tutun bio 12-02-2014 16:00
Incercati sa redescoperiti tutunul veritabil, de cultura, curat si ecologic. Nu porcariile tratate chimic. Cine poate sti?
Citat
 
 
-9 #2 mihai 27-11-2013 07:04
NU EXISTA NICI UN BENEFICIU AL FUMATULUI DESCHIDETI OCHII!!!
Citat
 
 
+11 #1 LuciCJ 26-11-2013 12:10
Daca stam sa ne gandim din perspectiva istorica, nu mai departe de anii 1920 se considera ca fumatul are un efect relaxant asupra laringelui, ajutandu-i pe cei care au inhibitii sa vorbeasca mai usor in public.

Miscarea feminista din SUA a folosit tigarile cu titlul de "tortele libertatii", exprimandu-si astfel egalitatea cu barbatii.

Mergand mai departe pe firul timpului, in secolul XVII tutunul era prescris de doctorii de la curtea regilor Frantei, atat ca un supliment favorizand gandirea si intelectul, dar si contra durerilor de dinti (prin mestecarea frunzelor).

Astfel, pana si un lucru despre care stim in prezent ca are efecte negative poate fi si benefic, uneori.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează