Usturoiul, un medicament şi pentru păr

Iată că ne intoarcem periodic la binecunoscutul şi controversatul usturoi. Lăudat de foarte mulţi,

usturoiul pare a fi leacul universal. Sunt cunoscute efectele sale asupra hipertensiunii arteriale, bunei circulaţii sangvine, eliminarea unor paraziţi intestinali, antiseptic  şi multe altele.

Usturoiul, allium sativum, este cunoscut de către toată lumea ca aliment, însă nu puţini ştiu şi faptul că este folosit drept leac pentru nenumarate afecţiuni. Este folosit în acest sens de către medicina tradiţională a multor popoare.

Usturoiul conţine în compoziţia sa substanţe ca potasiu, sulf, fosfor, calciu, siliciu, iod, germaniu, ajoen - un anticoagulant foarte puternic şi în plus, o serie de vitamine cum ar fi: A, B1, B2, C.

Ştiinţa modernă a reuşit să identifice peste 100 de compuşi ai sulfului în usturoi.

Din antichitate, unde era consumat drept revitalizant şi adjuvant al unei bune digestii, usturoiul a fost venerat. Evreii antici agăţau usturoi la uşă pentru a lunga bolile şi influenţele negative. Talmudul promova consumul regulat de usturoi pentru a alunga bolile. In Israel se cultivă astăzi peste 65 de soiuri de usturoi.

În Evul Mediu, se spune că cei care aveau în casă această miraculoasă plantă erau feriţi de epidemiile acelor vremuri, ca de exemplu ciuma bubonică.

Iată că-l întâlnim acum şi în compoziţia produselor cosmetice. Vă prezentăm în continuare o reţetă cu usturoi folosită în tratamentul părului.

Pentru prevenirea căderii părului şi întărirea rădăcinii acestuia este indicat a se folosi următorul amestec: Se pisează usturoiul şi se amestecă cu ulei de măsline. Se trece amestecul printr-un tifon sau o strecurătoare foarte fină. Cu amestecul păstos rămas în tifon se unge părul la rădăcină. Se lasă compoziţia pe păr aproximativ patru - cinci ore, timp în care se acoperă capul cu un prosop.  Se spală apoi părul având grijă să se clătească foarte bine. Operaţia se repetă de maxim două ori pe săptămână.

Dacă părul v-a părăsit deja, se pare că micuţul usturoi are încă leac pentru aceste zone. Se taie un căţel de usturoi în două. Se masează energic cu cele două jumătăţi pielea lipsită de păr. La fel ca şi în cazul reţetei precedente, capul trebuie înfăşurat într-un prosop câteva ore. Trebuie precizat că acest tratament nu este foarte uşor de făcut din cauza mirosului pregnant pe care acest leac minune al naturii îl lasă în urma sa.

Terapia ar fi bine să o încercaţi în concediu sau vacanţă, sau în cel mai rău caz seara înainte de culcare. Vă prevenim că mirosul nu dispare în totalitate nici după spălarea părului. Dacă treceţi peste acest neajuns, în două săptămâni ar trebui să apară un puf care se va transforma rapid în fire de păr.

O reţetă ceva mai complicată, menită să regenereze firele de păr este următoarea:

Se amestecă o lingriţă de ulei de ricin, un gălbenuş de ou, o linguraă de miere de albine şi o lingurăde usturoi pisat. Se adaugă puţin şampon cât mai slab.

Se spală părul cu şampon şi se usucă. Amestecul de usturoi se aplică pe păr şi se lasă o jumătate de oră, capul fiind în acest timp acoperit cu un prosop.

Se spală din nou părul cu şampon. Tratamentul se repetă săptămânal. Se asigură o regenerare a firelor de păr, acesta recuperându-şi culoarea si rezistenţa.

Poate ar trebui să vă spunem şi de ce usturoiul prezintă acel miros considerat neplăcut. Este datorat sulfurii de metil alil, o substanţă care nu poate fi metabolizată de organismul uman.

În fond, pentru un aşa rezultat, mai contează? Un proverb românesc spune că rabdă baba la frumuseţe. 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează